Mastercard

Obchodník roka 2022

Slávnostné vyhlásenie absolútneho víťaza, víťazov všetkých sortimentných kategórií i špeciálnych cien sa uskutočnilo 26. apríla 2023 v rámci konferencie New Retail Summit v Bratislave.

Víťazi Mastercard Obchodník roka 2022

Absolútny víťaz

Absolútnym víťazom sa každoročne stáva obchodník, ktorý dosiahne v rámci reprezentatívneho výskumu najvyššie celkové skóre naprieč všetkými kategóriami. Absolútnym víťazom desiateho ročníka ocenenia Mastercard Obchodník roka 2022 sa stala dm drogerie markt.

Mastercard Obchodník roka 2022 – Cena verejnosti

V kategórii Mastercard Obchodník roka 2022 – Cena verejnosti zvíťazil Lidl Slovenská republika s 22 701 hlasmi. Na druhom mieste bola spoločnosť Kaufland, ktorá získala 15 561 hlasov, a na treťom mieste Tesco s 10 809 hlasmi. Víťaza kategórie Mastercard Obchodník roka 2022 – Cena verejnosti určilo verejné hlasovanie. Celkovo hlasovalo 31 293 osôb a hlasujúci rozdelili medzi najrôznejších obchodníkov 132 529 platných hlasov.



Víťazi sortimentných kategórií

Víťazi sortimentných kategórií a absolútny víťaz ocenenia Mastercard Obchodník roka 2022 boli určení na základe výsledkov reprezentatívneho prieskumu.

  • Mastercard Obchodník roka s drogériou a parfumériou

    dm drogerie markt získala okrem titulu Absolútny víťaz a Obchodník roka generácie Z tiež ocenenie Mastercard Obchodník roka s drogériou a parfumériou. Drogéria bodovala v parametri zapamätateľnosti – spontánne ju uviedlo 70 % respondentov nakupujúcich sortiment. Zákazníci dm drogerie markt deklarujú v danej kategórii aj najvyššiu mieru lojality – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchod hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 73 %.

    Na druhom mieste sa umiestnila TETA drogérie a na treťom Notino.

  • Mastercard Obchodník roka s potravinami

    Víťazom kategórie Mastercard Obchodník roka s potravinami sa stal Lidl, a to predovšetkým vďaka tomu, že bodoval v parametri zapamätateľnosti – spontánne ho uviedlo 68 % respondentov nakupujúcich sortiment. Aj z hľadiska súhrnného indexu dôvery zákazníkov Lidl zostáva rovnako ako minulý rok na prvom mieste.

    Druhé miesto pripadlo Kauflandu a na treťom mieste je Tesco.

  • Mastercard Obchodník roka s odevmi

    Spoločnosť Peek & Cloppenburg zvíťazila v kategórii Mastercard Obchodník roka s odevmi, a to najmä vďaka veľmi lojálnym zákazníkom – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchodník Peek & Cloppenburg hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 40 %. Aj z hľadiska súhrnného indexu dôvery zákazníkov je Peek & Cloppenburg na 1. mieste.

    Na druhom mieste je Bonprix a na treťom H&M.

  • Mastercard Obchodník roka s obuvou

    Spoločnosť Deichmann je víťazom v kategórii Mastercard Obchodník roka s obuvou, predovšetkým vďaka tomu, že bodovala v parametri zapamätateľnosti – spontánne ju uviedlo 59 % respondentov nakupujúcich sortiment. Zákazníci spoločnosti Deichmann v danej kategórii deklarujú tiež najvyššiu mieru lojality – podiel zákazníkov, pre ktorých je predajňa hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 52 %.

    Druhé miesto obsadila spoločnosť CCC a tretie OFFICE SHOES.

  • Mastercard Obchodník roka so športovými odevmi a potrebami

    V rámci kategórie Mastercard Obchodník roka so športovými odevmi a potrebami zvíťazila spoločnosť Sportisimo. Ta je jasným víťazom, pokiaľ ide o parameter zapamätateľnosti – spontánne ju uviedlo 56 % respondentov nakupujúcich tento sortiment. Zákazníci obchodníka Sportisimo deklarujú v danej kategórii taktiež najvyššiu mieru lojality – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchod hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 50 %.

    Druhé miesto obsadil s tesným výsledkom Decathlon a tretie Nike.

  • Mastercard Obchodník roka pre dom, záhradu a chovateľov

    Spoločnosť OBI zvíťazila v kategórii Mastercard Obchodník roka pre dom, záhradu a chovateľov, predovšetkým vďaka tomu, že bodovala v parametri zapamätateľnosti – spontánne ju uviedlo 46 % respondentov nakupujúcich sortiment. Zákazníci OBI sú taktiež veľmi lojálny – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchod hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 50 %.

    Na druhom mieste sa umiestnil Hornbach a na treťom Super zoo.

  • Mastercard Obchodník roka s nábytkom a bytovými doplnkami

    IKEA sa stala víťazom kategórie Mastercard Obchodník roka s nábytkom a bytovými doplnkami. Spoločnosť dokázala posilniť ak dôveru svojich zákazníkov, tak ich lojalitu, a je s pomerne veľkým náskokom najlepšie hodnoteným obchodníkom vo svojej kategórii. Na druhom mieste sa umiestnil JYSK a na treťom je Merkury Market.

  • Mastercard Čerpacia stanica s predajňou

    Spoločnosť Slovnaft dlhodobo víťazí v kategórii Mastercard Čerpacia stanica s predajňou a aj tento rok sa jej to pomerne s prehľadom podarilo. Spoločnosť udržala svoje skóre v dôvere zákazníkov, stabilná je aj ich lojalita a mierne navýšila skóre v parametri zapamätateľnosti.

    Na druhom mieste je Shell a na treťom ÖMV.

  • Mastercard Obchodník roka s knihami

    Víťazom kategórie Mastercard Obchodník roka s knihami sa stalo kníhkupectvo Martinus, a to predovšetkým vďaka parametri zapamätateľnosti – spontánne ho uviedlo 77 % respondentov nakupujúcich tento sortiment. Zákazníci obchodníka Martinus deklarujú v danej kategórii aj najvyššiu mieru lojality.

    Druhé miesto v kategórii obsadilo kníhkupectvo Panta Rhei a tretie miesto Megaknihy.sk.

  • Mastercard Obchodník roka s hračkami

    Spoločnosť ALLTOYS sa stala víťazom v kategórii Mastercard Obchodník roka s hračkami. Spoločnosti medziročne vzrástlo celkové skóre, posilnila ak dôvera zákazníkov, tak aj ich lojalita. Druhé miesto obsadil Rajhraciek.sk a tretie Pompo.

  • Mastercard Lekáreň roka

    Sieť lekární Dr.Max zvíťazila v kategórii Mastercard Lekáreň roka, predovšetkým vďaka tomu, že bodovala v parametri zapamätateľnosti – spontánne ju uviedlo 80 % respondentov nakupujúcich sortiment. Zákazníci k obchodníkovi Dr.Max deklarujú aj najvyššiu mieru lojality v kategórii.

    Druhé miesto obsadila lekáreň Benu a tretie Pilulka.sk.

  • Mastercard E-shop roka

    Alza.sk je rovnako ako vlani najlepšie hodnoteným e-shopom, a teda víťazom kategórie Mastercard E-shop roka. Alza.sk bodovala predovšetkým v parametri zapamätateľnosti – spontánne ju uviedlo 39 % respondentov. Zákazníci k Alza.sk deklarujú v danej kategórii tiež najvyššiu mieru lojality.

    Na druhom mieste sa v kategórii umiestnilo kníhkupectvo Megaknihy.sk a na treťom mieste Martinus.sk.

  • Absolútny víťaz

  • Cena verejnosti

  • Víťazi ocenenia Mastercard Obchodník roka 2022

Tlačové správy

  • DM DROGERIE MARKT SA STALA PRVÝKRÁT V HISTÓRII ABSOLÚTNYM VÍŤAZOM OCENENIE MASTERCARD OBCHODNÍK ROKA

    26. apríla 2023

    Celá tlačová správa

Kontakt

Organizáciu súťaže a komunikáciu s médiami zabezpečuje agentúra Ogilvy.

Bubenská 1477/1, Holešovice, 170 00, Praha 7
IČO: 25120158
C 51364 vedená na Mestskom súde v Prahe