Mastercard

Obchodník roka 2021

Slávnostné vyhlásenie absolútneho víťaza, víťazov všetkých sortimentných kategórií i špeciálnych cien sa uskutočnilo 20. apríla 2022 v rámci konferencie New Retail Summit v Bratislave.

Víťazi Mastercard Obchodník roka 2021

Absolútny víťaz

Absolútnym víťazom sa každoročne stáva obchodník, ktorý dosiahne v rámci reprezentatívneho výskumu najvyššie celkové skóre naprieč všetkými kategóriami. Absolútnym víťazom deviateho ročníka ocenenia Mastercard Obchodník roka 2021 sa stalo hračkárstvo Dráčik. Spoločnosť víťazí v celkovom skóre, je najsilnejším hráčom v parametri lojality a zapamätateľnosti. Tieto dve silné stránky ho vynášajú na celkové prvé miesto.

Mastercard Obchodní roka 2021 – Cena verejnosti

V kategórii Mastercard Obchodník roka 2021 – Cena verejnosti zvíťazil Lidl Slovenská republika s 17 098 hlasmi. Na druhom mieste bola spoločnosť Kaufland, ktorá získala 11 219 hlasov, a na treťom mieste Tesco s 7 424 hlasmi. Víťaza kategórie Mastercard Obchodník roka 2021 – Cena verejnosti určilo verejné hlasovanie, ktoré prebiehalo prostredníctvom internetových stránok www.obchodnik-roka.sk od 8. novembra 2021 do 30. januára 2022. Celkovo hlasovalo 25 932 osôb a hlasujúci rozdelili medzi najrôznejších obchodníkov 110 021 platných hlasov.



Víťazi sortimentných kategórií

Víťazi sortimentných kategórií a absolútny víťaz ocenenia Mastercard Obchodník roka boli určení na základe výsledkov reprezentatívneho prieskumu.

  • Mastercard Obchodník roka s potravinami

    Víťazom kategórie Mastercard Obchodník roka s potravinami sa stal Lidl. Lidl sa stal víťazom vďaka tomu, že bodoval v parametri zapamätateľnosť – spontánne ho uviedlo 69 % respondentov nakupujúcich sortiment. Zákazníci obchodníka Lidl deklarujú v danej kategórii druhú najvyššiu mieru lojality – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchod hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 37 %. Z hľadiska súhrnného indexu dôvery zákazníkov Lidl zostáva rovnako ako minulý rok na prvom mieste.

    Druhé miesto pripadlo Kauflandu a na treťom mieste je Tesco.

  • Mastercard Obchodník roka s drogériou a parfumériou

    dm drogerie markt sa stala víťazom kategórie Mastercard Obchodník roka s drogériou a parfumériou predovšetkým vďaka tomu, že bodovala v parametri zapamätateľnosť – spontánne ju uviedlo 69 % respondentov nakupujúcich sortiment. Zákazníci DM drogerie markt deklarujú v danej kategórii aj zďaleka najvyššiu mieru lojality – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchod hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 69 %.

    Na druhom mieste sa umiestnila TETA drogérie a na treťom Yves Rocher.

  • Mastercard Obchodník roka s odevmi

    Spoločnosť Pepco zvíťazila v kategórii Mastercard Obchodník roka s odevmi, a to predovšetkým vďaka vysokej miere dôvery zákazníkov – z hľadiska súhrnného indexu dôvery zákazníkov je Pepco na prvom mieste. Rastú najmä atribúty ochoty odporúčať a pozitívneho odlíšenia od konkurencie.

    Na druhom mieste je Bonprix a na treťom New Yorker.

  • Mastercard Obchodník roka s obuvou

    Spoločnosť Deichmann zvíťazila v kategórii Mastercard Obchodník roka s obuvou predovšetkým vďaka tomu, že bodovala v parametri zapamätateľnosť – spontánne ju uviedlo 62 % respondentov nakupujúcich sortiment. Zákazníci spoločnosti Deichmann v danej kategórii deklarujú tiež najvyššiu mieru lojality – podiel zákazníkov, pre ktorých je predajňa hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 51 %.

    Druhé miesto obsadila spoločnosť CCC a tretie E-obuv.sk.

  • Mastercard Obchodník roka so športovými odevmi a potrebami

    V rámci kategórie Mastercard Obchodník roka so športovými odevmi a potrebami je víťazom spoločnosť Sportisimo. Ta je jasným víťazom, pokiaľ ide o parameter zapamätateľnosť – spontánne ho uviedlo 57 % respondentov nakupujúcich tento sortiment a medziročne v tomto parametri rastie. Zákazníci obchodníka Sportisimo deklarujú v danej kategórii druhú najvyššiu mieru lojality – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchod hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 46 %.

    Druhé miesto obsadil Decathlon a tretie Adidas.

  • Mastercard Obchodník roka pre dom, záhradu a chovateľov

    Spoločnosť Zoohit.sk zvíťazila v kategórii Mastercard Obchodník roka pre dom, záhradu a chovateľov, a to predovšetkým vďaka vysokej miere dôvery zákazníkov – z hľadiska súhrnného indexu dôvery zákazníkov je Zoohit.sk na prvom mieste. Zákazníci obchodníka Zoohit.sk deklarujú v danej kategórii tiež vyššiu mieru lojality – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchod hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 49 %.

    Na druhom mieste sa umiestnilo OBI a na treťom Hornbach.

  • Mastercard Obchodník roka s nábytkom a bytovými doplnkami

    IKEA sa stala víťazom kategórie Mastercard Obchodník roka s nábytkom a bytovými doplnkami najmä vďaka tomu, že bodovala v parametri zapamätateľnosť – spontánne ju uviedlo 40 % respondentov nakupujúcich sortiment. Zákazníci IKEA deklarujú v danej kategórii aj najvyššiu mieru lojality – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchod hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 46 %.

    Na druhom mieste sa umiestnil JYSK a na treťom je Möbelix.

  • Mastercard Obchodník roka s elektronikou

    V rámci kategórie Mastercard Obchodník roka s elektronikou je víťazom spoločnosť NAY. Je pomerne neohroziteľným víťazom, pokiaľ ide o parameter zapamätateľnosť – spontánne ho uviedlo 67 % respondentov nakupujúcich sortiment. Zákazníci NAY deklarujú v danej kategórii druhú najvyššiu mieru lojality – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchod hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 37 %.

    Druhá sa umiestnila Alza.sk a tretí bol Datart.

  • Mastercard Čerpacia stanica s predajňou

    Spoločnosť Slovnaft zvíťazila v kategórii Mastercard Čerpacia stanica s predajňou, a to predovšetkým vďaka tomu, že bodovala v parametri zapamätateľnosť – spontánne ju uviedlo 75 % respondentov nakupujúcich tento sortiment. Zákazníci obchodníka Slovnaft deklarujú v danej kategórii aj najvyššiu mieru lojality – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchod hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 57 %.

    Na druhom mieste skončil Shell a na treťom je ÖMV.

  • Mastercard Obchodník roka s knihami

    Kníhkupectvo Martinus sa stalo víťazom kategórie Mastercard Obchodník roka s knihami predovšetkým vďaka tomu, že bodovala v parametri zapamätateľnosť – spontánne ju uviedlo 80 % respondentov nakupujúcich tento sortiment a má v tomto parametri pred najbližšou konkurenciou výrazný náskok. Zákazníci obchodníka Martinus deklarujú v danej kategórii aj najvyššiu mieru lojality – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchod hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 62 %.

    Druhé miesto v kategórii obsadilo kníhkupectvo Panta Rhei a tretie miesto Preskoly.sk.

  • Mastercard Obchodník roka s hračkami

    Spoločnosť Dráčik sa okrem získaného titulu Absolútny víťaz stala víťazom v kategórii Mastercard Obchodník roka s hračkami. Bodovala predovšetkým v parametri zapamätateľnosť – spontánne ju uviedlo 90 % respondentov nakupujúcich sortiment. Zákazníci k obchodníkovi Dráčik deklarujú tiež najvyššiu mieru lojality v kategórii – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchod hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 89 %. Rovnako z hľadiska súhrnného indexu dôvery zákazníkov je obchodník Dráčik na prvom mieste.

    Druhé miesto obsadilo Alltoys a tretie Rajhraciek.sk.

  • Mastercard Lekáreň roka

    Sieť lekární Dr.Max zvíťazila v kategórii Mastercard Lekáreň roka predovšetkým vďaka tomu, že bodovala v parametri zapamätateľnosť – spontánne ju uviedlo 78 % respondentov nakupujúcich sortiment. Zákazníci k obchodníkovi Dr.Max deklarujú rovnako najvyššiu mieru lojality v kategórii – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchod hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 72 %.

    Druhé miesto obsadila lekáreň Benu a tretie Pilulka.sk.

  • Mastercard E-shop roka

    Alza.sk zvíťazila v kategórii Mastercard E-shop roka. Bodovala predovšetkým v parametri zapamätateľnosť – spontánne ju uviedlo 42 % respondentov. Zákazníci k e-shopu Alza.sk deklarujú v danej kategórii tiež najvyššiu mieru lojality – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchod hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 42 %.

    Na druhom mieste sa v kategórii umiestnilo kníhkupectvo Martinus.sk a na treťom mieste ABOUT YOU.

Zvláštne ocenenie

  • Skokan roka

    Titul Skokan roka získal predajca odevov ABOUT YOU, ktorý sa posunul v rámci svojej kategórie o osem miest, z 11. miesta na tretí.

  • Cena odbornej poroty

    Princíp výberu víťaza kategórie Inovácia roka – udržateľný obchodník Princíp výberu víťaza kategórie Inovácia roka – udržateľný obchodník je trojkolový, pričom ide o kombináciu expertného názoru a hlasovania profesionálov z oblasti obchodu. V prvom kole podávajú individuálne nominácie členovia tímu expertov. Na základe hlasovania členov expertného tímu budú vybrané tri nominácie s najvyšším počtom hlasov. Kandidáti budú vyzvaní, aby na konferencii New Retail Summit predniesli krátku prezentáciu svojho riešenia a o víťazovi kategórie rozhodnú účastníci konferencie hlasovaním.

  • Absolútny víťaz
    (zleva: Dušan Víglaský, majiteľ, Dráčik; Jaroslav Dvořák, riaditeľ pre zákaznícke platformy a vzťahy s obchodníkmi Mastercard pre Českú republiku a Slovensko)

  • Cena verejnosti
    (zľava: Matúš Gála, CEO, Lidl Slovenská republika; Jaroslav Dvořák, riaditeľ pre zákaznícke platformy a vzťahy s obchodníkmi Mastercard pre Českú republiku a Slovensko)

  • Víťazi ocenenia Mastercard Obchodník roka 2021

Tlačové správy

  • SPOLOČNOSŤ TESCO ZVÍŤAZILA V KATEGÓRII INOVÁCIA ROKA – UDRŽATEĽNÝ OBCHODNÍK OCENENIE MASTERCARD OBCHODNÍK ROKA

    20. apríla 2022

    Súťaž Mastercard Obchodník roka bola po prvýkrát rozšírená o kategóriu, do ktorej obchodníkov nominuje odborná porota: Mastercard Inovácia roka – udržateľný obchodník. O víťazovi v této kategórii rozhodli dnes svojim hlasovaním účastníci konferencie New Retail Summit. O prvenstvo sa stretli vo verejnej prezentácii finalisti nominovaní odbornou porotou: Lidl Slovenská republika, Martinus a Tesco. Víťazom sa stala spoločnosť Tesco.

    Celá tlačová správa

  • SPOLOČNOSŤ DRÁČIK OBHÁJILA TITUL ABSOLÚTNY VÍŤAZ OCENENIA
    MASTERCARD OBCHODNÍK ROKA 2021

    30. marca 2022

    Celá tlačová správa

    Najzaujímavejšie fakty - Mastercard Obchodník roka 2021

  • ZÁKAZNÍCI VYBERÚ OBCHODNÍKA ROKA
    ZAČÍNA HLASOVANIE V KATEGÓRII CENA VEREJNOSTI

    8. novembra 2021

    V rámci ocenenia Mastercard Obchodník roka 2021 budú už deviaty raz vyhlásení najlepší obchodníci pôsobiaci na slovenskom trhu. Spolu so začiatkom tohto ročníka sa spúšťa aj hlasovanie verejnosti, v ktorom budú môcť zákazníci vybrať svojho najobľúbenejšieho obchodníka. Hlasovať bude možné prostredníctvom internetových stránok www.obchodnik-roka.sk od 8. novembra 2021 do 30. januára 2022. Každý hlasujúci sa môže zaradiť do súťaže o 10 Apple iPadov a 100 predplatených kariet Mastercard v hodnote 40 EUR.

    Celá tlačová správa

Kontakt

Organizáciu súťaže a komunikáciu s médiami zabezpečuje agentúra Ogilvy.

Bubenská 1477/1, Holešovice, 170 00, Praha 7
IČO: 25120158
C 51364 vedená na Mestskom súde v Prahe